Open Space Planning HeidelbergCement Headquarters

Heidelberg, Germany, 2015 - 2019

Open space planning for the construction of a new office building consisting of an ensemble of three five- to seven-storey interconnected building volumes arranging along a connecting major road

  • Client: HeidelbergCement
  • Timeframe: 2015 - 2019
  • GFA: 49,000 sqm
  • Use: BIM, Office / Administration
view from north-east
view from north-east

The key idea of the structure of the free spaces is based on principles drawn from fa├žade design. A network of curved surfaces and free-space elements spans the outdoor area and continues on the roof areas of the buildings. In this way, there is a coherent design for the free spaces, making them unmistakable in the urban vista.

In the entrance area, there is a spacious forecourt with large-sized paving stones. Curved concrete elements rise up out of the ground and the planted sections structure the zone. A water feature including fountains and seats encourages people to tarry a while here.

view from north-east
view from north-east
view from north-east
view from north-east

The theme of structuring concrete elements defines the entire plot, and in the terrace area they also form a buffer to the street. On the different areas partially accented by the concrete elements, differentiated vegetation zones and free spaces arise, formed of heaps of stones, sections of gravel, strips of grass, herbaceous borders and extensive meadows. Pillar-like trees, groups of small blossoming trees and stone monoliths create special accents. In this way, presentable zones arise that still remain close to nature.

Each of the three courtyards has its own free-space typology. From the stone events courtyard through the presentable courtyard with the heaps of stones and grass, to the intensely greened roof garden as a green oasis.