Hafenpark Quarter Building Site East

Frankfurt am Main, Germany, since 2014

Residential buildings east of the Honsellstraße including a daycare facility for children and large retail spaces

  • Client: Main Square GmbH & Co. KG
  • Timeframe: since 2014
  • GFA: 42,500 sqm
  • Use: Retail, Mixed-Use, Residential Development, Culture / Education, BIM
site plan
site plan

A new quarter is under construction at the "Honsell Triangle" in the east of Frankfurt. The "Baufeld Ost" construction plot, where there are plans for two perimeter structures with a public plaza in between, is the first step in the new development. It will accommodate retail outlets, a café, a kindergarten, and housing. The six to seven-story buildings, planned by AS+P together with prasch buken partner architekten partG mbB and felsensteinproject Architekten from Hamburg, will have 316 one to four-room apartments, all with a loggia or balcony.

The façades will be structured by means of clinker and light facing. The striking corner buildings and the penthouses will be clinkered and reflect the classic, industrial character of the Ostend district and the neighboring Großmarkthalle, the former fruit and vegetable wholesale market. Together with the light facing, the large windows give the façade an open, friendly character. The open-air seating in the form of loggias for apartments overlooking the road and balconies for those overlooking the garden courtyard are defining elements. The loggias are the main element of the noise prevention concept, which is necessary given the location on Hanauer Landstrasse. To make the noise from the road scarcely noticeable when airing the rooms, they must all be ventilated through the soundproofed, large-window loggias. Furthermore, soundproof windows with different soundproofing levels, which were designed specifically for this construction project, ensure comfort on the inside.

digital building model BIM north
digital building model BIM north
digital building model BIM south
digital building model BIM south

There are plans for a two-story underground parking lot beneath the building. On the roof of the retail outlet in the interior courtyard there will be a particularly intricate landscape: Mounds, small groves of trees, seating steps, an urban silhouette with a slide, and extensive lawns will provide lots of space for the imagination of the kindergarten children playing in their outside playground.