HOLM - House of Logistics and Mobility

Frankfurt am Main, Germany, 2011 - 2014

Interdisciplinary research institution dealing with questions all around mobility and logistics in the new quarter Gateway Gardens at Frankfurt Airport; certification from German Sustainable Building Council (DGNB) in gold

  • Client: Lang & Cie. Real Estate AG
  • Timeframe: 2011 - 2014
  • GFA: 27,800 sqm
  • Use: Mixed-Use, Culture / Education, Office / Administration
floor plan
floor plan

In 2011 HOLM GmbH organized a tendering procedure for the construction of a new interdisciplinary research center in the Gateway Gardens district near Frankfurt Airport, which AS+P won together with project developers Lang & Cie.

With two underground levels and seven stories, the HOLM is being built to passive-house standards. The spatial concept of the building supports and promotes the HOLM vision, namely to work as a neutral, interdisciplinary and cross-sector platform, on which people in the logistics and mobility sector can collaborate with university academics with a view to finding answers to current and future challenges in logistics and mobility. The architecture reflects the networking and open exchange of ideas between the users. The structure is shaped like a figure of eight. Creating links and being an attractive place in which to spend time, the X-Celerator forms the heart of the building. Three lecture theaters and an auditorium will be available for academic and research events. The atrium, which extends across all stories, is an extremely pleasant place in which to relax and an impressive setting for the HOLM's inter­national users. The plaza in the west adopts the hexagon of the HOLM logo, in terms of both the ground layout and the plant beds and benches, and creates a playful transition to the park.

entrance façade
entrance façade
atrium
atrium

The building has been awarded the certification from German Sustainable Building Council (DGNB) in gold.

x-celerator
x-celerator
x-celerator
x-celerator
inner courtyard
inner courtyard
courtyard
courtyard
Exterior view
Exterior view
atrium
atrium