New MHK European Headquarters

Dreieich, Germany, 2015 - 2018

Planning for the headquarters of an SME that supports the kitchen and furniture retail trades

  • Client: MHK GROUP
  • Timeframe: 2015 - 2018
  • GFA: 27,350 sqm
  • Use: Office / Administration, BIM
Campus with european headquarter and area3
Campus with european headquarter and area3

The new MHK Group European headquarters are under construction on Frankfurter Strasse on the northern outskirts of Dreieich's Sprendlingen district. The planned project extends northwards along Robert Bosch Strasse. In the west of the site, along Frankfurter Strasse, the main building, which will be used as office space, is the first structure. Deeper into the plot of land, a park landscape will be laid out which will be bordered by the "Dreieich Forum" event building and a water basin. To the east, a parking deck is the last structure in the ensemble.

The planned office and administration building will have one underground and six over-ground stories, plus a penthouse level. Resting on a considerably shorter, two-storey podium, an approximately 112-meter long, four-storey wing projects in the south by approximately 31 meters without the need for supporting columns. The covered area this creates features the main entrance to the building and the driveway, which is defined by a shallow water basin and extends as far as the "Dreieich Forum" planned in the park.

Cantilever over shallow water basin
Cantilever over shallow water basin
Foyer area3
Foyer area3

The cantilever is the predominant element of the overall composition. The structurally exacting idea is realized using two steel lattice girders, which are back-hung into the solid section of the building and extend across four storeys.

Parc
Parc
Inhouse conference room at inner court
Inhouse conference room at inner court
Driveway and forum
Driveway and forum
digital building model
digital building model
Steel lattice girders and inner court
Steel lattice girders and inner court
Restaurant
Restaurant
Flexible office space with cooling panels and linear lighting
Flexible office space with cooling panels and linear lighting
Reflection of the cantilever
Reflection of the cantilever