Open space planning Eintracht Frankfurt Fußball AG ProfiCamp

Frankfurt/Main, Germany, since 2017

Holistic open space concept for the office and administrative building of the Eintracht Frankfurt Fußball AG football club with spacious grounds for training and regeneration – taking dynamism as the leitmotif. A sunken garden dovetails the inside and outside areas

  • Client: Eintracht Frankfurt Fußball AG
  • Timeframe: since 2017
  • Use: park facilities, playgrounds, Sport, Office / Administration, green spaces
Rainwater retention area on the forecourt
Rainwater retention area on the forecourt

On behalf of Eintracht Frankfurt Fußball AG, AS+P is building the new ProfiCamp, an office and administrative building with areas for sports activities, to the southeast of the Commerzbank Arena.

The open space concept takes up the lines of the newbuild, twisting and cutting it to create a dynamic leitmotif geared to the building. On this basis clear pathways and sequences of fascinating spaces are formed, painting a memorable, recognizable picture: A forecourt functions as the main entrance area, a sunken garden interfaces the park deck and the new build, and a plaza forms the link at the point where the main paths intersect; moreover, there is deck seating by the old oak tree.

Fitness steps and lower courtyard
Fitness steps and lower courtyard
Training element: Fitness steps plus two ramps with different gradients and types of steps
Training element: Fitness steps plus two ramps with different gradients and types of steps

The central sunken garden is a design highlight. As a unique outdoor space, it adjoins the fitness area in the basement of the newbuild. The synthetic surface bordering the building extends the indoor sports areas outside as far as fitness stairs integrated into the so-called “Green Steps”. The latter, which offset the difference in height from the sunken garden, take the form of an extensive open-air staircase boasting lawns and plants, not to mention trees and seating.

South of the sunken garden the main access leads from Otto Fleck Schneise through the thicket known as “Wäldchen” to the forecourt, where there is parking for the team bus, cars, and outside broadcast vans. To the north there is an adjoining area of greenery with recreational areas and a small football pitch, which primarily serves the regeneration and leisure time activities of the players and coaches.

Green terraces with places to sit on the lower courtyard
Green terraces with places to sit on the lower courtyard
Lower courtyard framed by green terraces; the green Astroturf surface extends the gym to include the outdoor area
Lower courtyard framed by green terraces; the green Astroturf surface extends the gym to include the outdoor area
Lower courtyard and adjoining parking deck
Lower courtyard and adjoining parking deck
Fair-faced concrete retaining wall with inset seating elements
Fair-faced concrete retaining wall with inset seating elements
Lower courtyard with green terraces
Lower courtyard with green terraces
Densely planted strip of greenery on the edge of the forecourt
Densely planted strip of greenery on the edge of the forecourt
Draft layout
Draft layout