From the perspective of the architect: HeidelbergCement headquarters

25.05.2022

Axel Bienhaus in an interview with XAL, the Graz-based lighting professionals, who with their customized luminaire systems support AS+P's vision of a modern working environment with “Lighting without Limits”. Video © XAL GmbH

In an interview with luminaire manufacturer XAL, AS+P Managing Director Axel Bienhaus tells the story behind the design of the headquarters.

“Concrete Excellence” - this was the title of the 2015 competition, in which AS+P successfully won the day against renowned competitors and subsequently realized the new company headquarters for HeidelbergCement AG, acting as general planners.

With its curved façade elements, a central thoroughfare and the unusual tree-like supports in the foyer, the DAX-list company's corporate headquarters is an outstanding project that definitely makes a real mark on its new location on the northern bank of the Neckar River in the city’s Neuenheim district. Up to 1,000 employees of the Group benefit from a modern working environment that offers not only classic office space but also special zones as a place for meeting and direct communication. In an interview on site in Heidelberg, Axel Bienhaus describes the role played by architecture in the sophisticated interplay with light.

To the project

Read more about XAL

The new building on the northern bank of the Neckar River provides a total of 52,599 square meters of gross floor space for offices and lounges, a foyer, a large conference hall, kitchens and restaurant. Photo © Julian Salamon Fotodesign